Sarısıvat Su Kaynakları ve Çeşmeler

Son Güncelleme 10.07.2023
Sarısıvat Kurulduğu yıllarda Su İhtiyacını Öncelikle Şimdiki Adıyla Toparlak Çeşmenin bulunduğu yerdeki kaynaktan sağlamıştır. O Zaman Ormanlık alan içersinde kalan bu kaynağa giderken veya gelirken kaybolmamak için ağaçlara bez bağlanır, çeşitli işaretler konulurmuş.Bu kaynak daha sonra çeşme yapılmış adını da toparlak çeşme koymuşlar.1965 yılına kadar Su ihtiyacının büyük bir kısmı Çeşmeler adını verdiğimiz yerden bakraçlarla taşınarak karşılanmıştır.


1965 yılında Şu anda Caminin yanındaki Çeşmeye Devlet tarafından Hasartepe altındaki karakadir suyu getirilmiştir.Çileder su kaynağı 1977 yılında köye getirilerek Mahallelere yapılan çeşmelere verilmiştir.Çileder kaynağı ile Kıcırlık Kaynağı 1984 yılında birleştirilerek evlere verilmeye başlanmıştır. Çınarçeşme kaynağının bir kısmı 1991 yılında köye getirilmiş 2000 yılında da şebeke suyuna ilave edilmiştir.Bazen Yaz aylarında Çeşmeler mevkiinde bulunan çeşmelerde Şebeke suyuna bağlanmaktadır. Şu anda 5 ayrı kaynak suyu birleştirilerek evlere verilmektedir.Bu kaynaklar günde 150 m3 su kapasitelidir. Yaz aylarında Köyde su sıkıntısı çekilmektedir.
Sarısıvat'da su arama çalışmaları sonucunda 2014 Kasım  ayında yeni bir kaynak daha bulunmuş olup ana şebekeye verilmektadir.
9 Temmuz 2023 yılında Çeşmeler mevkiindeki su kaynakları birleştirilerek biberlik mevkiindeki su deposuna verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder