Sarısıvat Köyü Tarihçe


Yayınlama :16.12.2014
Güncelleme : 27.11.2020
             Sarısıvat Köyü Çanakkale İli Biga İlçesine bağlı bir köydür.
         1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası, baskılar sonucu 1886 (Rumi 1302) yılında, Bulgaristan'ın Kırcalı bölgesi, Filibe kasabası Borovo köyünden gelmiştir. Bazı Kaynaklarda "Sarisifat" "Sarısuvat" olarak olarak yazılmışsa da esas adı "Sarısıvat"tır.1877-78 Osmanlı-Rus Harbinden (Doksanüç Harbinden) sonra Bulgaristan’dan Biga’ya gelmiş olan anadil olarak Türkçe konuşan Müslüman göçmen köyüdür. Borova (Borovo) Önceleri idari bakımdan Bulgaristan’ın Filibe (Hülbe=Plovdiv) ilinin İstanimeka (Asenovgrad) ilçesine bağlıydı. Daha sonraları idari yapı değişikliği nedeniye Küçük bir ilçe olan Laki'ye bağlandı. Borovo (Борово) bugün Bulgaristan’ın (България) Plovdiv (Пловдив) ilinin Laki (Лъки) ilçesine bağlı bir köydür. Laki İlçesi hudutları dahilinde Borovo'dan başka Çan Asmalı Köyünün geldiği köy olan Belica, Dzhurkovo, Drianovo sardunya, Lukavitsa Manastırı ve Yugovo köyleri de bulunmaktadır.Günümüzde Borovo Köyüne Kırcalılar, Pomaklar arasında Boruva, Borova, Baruva olarak da denmektedir Esasen Atalarımızın geldiği köy 1885 yılına kadar Borova, 1885 yılından sonrada Borovo olarak  geçmektedir.

.
Borova’dan Neden Göç Ettiler? (Göçün Sebebi: Doksanüç Harbi) Nereye Göç ettiler ?
Doksanüç Harbi olarak bilinen ve rumî takvimle 1293, miladî takvimle 1877-78 yılında yapılan Osmanlı-Rus Harbine kadar, Borova'da yaşayanların rahatı genelde iyiydi ve mutlu bir şekilde yaşıyorlardı. Ancak Doksanüç Harbi patlayınca Bulgaristan’daki durumları çok kötüleşmesi ve azınlığa düşmesi nedeniyle köylerini, şehirlerini bırakarak göç etmişlerdir. Borova'dan ilk göçün 1877-1878 yıllarında olduğu tahmin edilmektedir. Borova’dan göç edenler Eskişehir civarına gelmişler bunların bir kısmı Biga tarafına ( Dikmen Köyü ‘ne 1878 yılında ) gelmiş bir kısmı ise Eskişehir tarafında kalmıştır.Eskişehir tarafında kalan alilerin bir kısmı kısa bir süre sonra tekrar Borova’ya geri dönmüştür. (Döndüklerinde Borova Köyü’nde sadece 3 hane Türk yaşamaktaydı). Sarısıvat ‘ı kuranların Eskişehir tarafında bir müddet kaldıkları ancak Borova’ya dönmedikleri kesin olarak anlaşılmıştır. Eskişehir’den sonra Balıkesir İli Gönen İlçesi Taban Köyü’ne, (Taban Köyü şu anda Çanakkale İli Yenice İlçesine bağlıdır.)Çan Asmalı Köyü’ne, Biga Danişment Köyü civarına (Eski Havdan ) oradan da bugünkü Sarısıvat Köyü’ne gelmişlerdir.Sarısıvat Köyü’nün Kurulduğu tarih 1886’dır. Komşu Köyümüz Havdan Sarısıvat’tan 5 yıl, Dikmen Sarısıvat’tan 9 yıl önce kurulmuştur. Dikmen ile Sarısıvat Köyü’nün kurucuları aynı yerden ve aynı tarihte çıktıkları halde Sarısıvat’ın 9 yıl sonra kurulmasının nedeni, Sarısıvat Kurucularının farklı yerlerde ikamet ettiğinin işaretidir. Borova’dan ikinci göç 1914 yılında olmuştur. (Çan Karadağ Köyüne) Borova’dan son göç 1936 yılında olmuştur (30 Hane civarı) Son göçte Borova’lıların -Bir kısmı Kayseri Pınarbaşı Olukkaya Köyü’ne -Bir kısmı Niğda Bor’a -Bir kısmı Konya Çumru’ya -Bir kısmı Belitsa’ya ( Borova’ya çok yakın bir köy)göç ettikleri bilinmektedir. Sarısıtvat’lıların Halen Karadağ , Dikmen , Olukkaya Köylerinde akrabaları bulunmaktadır. Ayrıca Gönen Çığmış ve Yenice Reşadiye Köylerinde Dedeleri Borova’dan gelen aileler yaşamaktadır.



  Fotoğraf :Bulgaristan Borovo Köyü
  (Diğer fotoğraflar için tıklayınız)


   Atalarımızın Geldiği Köye gitmek ,oraları görmek Egemen YAŞAR'a nasip oldu.Egmenen 2014 yılı yaz aylarında Boravo'ya giden ilk Sarıvat'lı ünvanına sahip oldu.

  
 Köye il kez 18-19 hane geldiği ifade edilmektedir. Yapılan araştırmada köye ilk gelenler (Köyün Kurucuları) şunlardır. 
LAKABI
SÜLALESİNİN SOYADLARI
AÇIKLAMA
1-POKUL
IŞIK
2-OSMAN PEHLİVAN
AŞKI
3-TALEBİ
ARSLAN
4-ALİÇO
(Kesin tespit edilemdi)
5-MOLLA MURAT
-
 KINALAR'A GİTMİŞLER
6-ALİ BABAÇ
-
ÇİFTEÇEŞMELER'GİTMİŞLER
7-POMAKOĞLU
YAZ
8-BAYRAMOĞLU
BARUT
9-ARMUTOĞLU
ŞAHAN
10-RÜSTEM
-
KİMSESİ KALMAMIŞ
11-TURÇİN
ÖZTÜRK
12-SÜLE DEDE
GÜZEL
13-ADEM MUSTAFA
YILMAZ
14-KABAKÇI
-
ÇİFTEÇEŞMELER'E GİTMİŞLER
15-İBRAHİM AĞA
KIRAY
16-Deli Mustafa Oğlu
KILINÇ
17-MALEŞLER
KARABIYIK
18-ÖMEROĞLU
YAŞAR
19-KORUCU MUSTAFA
SAYGILI
Sivas İli Germencik İlçesine bağlı "Sarısuvat" ile yine aynı İlin Doğanşehir İlçesine Bağlı " Sarısuat" adlı köyü vardır. Bu köylerin Biga Sarısıvat  Köyü ile  yakından uzaktan ilgisi yoktur. Sadece isim benzerliği vardır.
  Kaynaklar :
- Prof.Dr.Kemal Gözler (www.geocities.com/yeniciftlik/bildiri.htm )
- Sarısıvat Köyü'nden Ahmet BARUT (92 yaşında)
- Çan Karadağ Köyü'nden Mustafa ÖNDER
- Sarısıvat Köy Kütüğü
-  http://www.bigaarsivi.com http://www.bigafreenet.com/sr2.php?id=10

-Engin Gürsu’nun Biga, Pegai 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder