Kurban Eti Buzdolabında nasıl saklanmalı

Kurban kesildikten sonra Ne Zaman Buzdolabına konmalıdır
Sağlıklı bir dananın vücut ısısı 39 derece civarındayken küçükbaş hayvanlarda ısı 40 dereceyi bulabilir. Yeni kesilmiş kurban etleri de bu sebeple yüksek ısıdadır. Hayvanın vücut ısısını oda sıcaklığı derecesine getirene kadar mutlaka güneş görmeyen, serin ve hava alan bir yerde üstü kapatılmadan  (14-16 derecede ) 5 – 6 saat bekletilmelidir.

Bekletme sırasında etlerin pozisyonları değiştirilerek hava alması sağlanmalıdır.

Hava almadan, üzeri kapatılarak yada poşetlenerek bekletilen kurban etlerinde ısıdan ötürü yeşermeler ve bozulmalar başlar.
Kesinlikle kurban etleri oda sıcaklığına gelmeden buzdolabına kaldırılmamalıdır.

Kurban etleri, henüz kesim sıcaklığı ile buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Böylece, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma meydana gelebilir.

Sakatatların etlerle temas etmemesine dikkat edilmelidir. Bakteri üremesini hızlandırabileceğinden ötürü bozulmalara sebebiyet verir.

Oda sıcaklığına ulaşan etler Buzdolabında ne kadar saklanabilir.

Oda sıcaklığına ulaşan etler kısa sürede tüketilecekse 4-5 derecede muhafaza edilmelidir.
Kurban etlerinin uzun süre muhafazasında öncelikle kesim sırasında hayvanın kanının çok iyi akıtılmış olması büyük önem taşır. Kan mikroorganizmalar için iyi bir ortam oluşturacağından, kanı iyi akıtılmamış hayvanların eti dayanıksız olur ve çabuk bozulur.

Kurban etinin dayanma buzdolabı koşullarına göre en fazla 3-4 gündür.

Etler Kıyma haline getirilmişse 2 günü geçirmemek gerekir. Kıyma gibi etlerde işlem sırasında mikroorganizmalarla temas gerçekleşir. Bu sebeple bozulma hızlanır.

Uzun süre saklamak için ise büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Uzun süre saklanacak etler -18 derece dondurucuda dondurucunun performansına göre 4-6 ay saklanabilir.

Dondurucusu olmayanlar buzlukta -2 derecede 2-3 hafta etlerini saklayabilirler.

Kurban etinin dayanma süresi kesim kalitesi ve parçaların büyüklüğüne göre değişebilir.

KURBAN ETİNİN ÇÖZDÜRÜLMESİ
Dondurulmuş kurban etini çözdürmeyi yine buzdolabı içerisinde yapmalısınız. Bir gece öncesinden donducudan dolaba aktardığınız etler sağlıklı bir şeklide çözülür ve ani ısı değişimine azami mahsur kaldıkları için yumuşaklıklarını korur.

Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme ette mikroorganizma oluşumuna neden olmaktadır. Çözdürülen etler kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Ölüm sertliği (Rigor Mortis)
Yeni kesilen etler oda sıcaklığına gelseler dahi kesildikleri andaki kasılmadan ötürü sertleşirler, gevşemeleri ve lezzetli olmaları için tüketilmeden önce 24 saat buzdolabında bekletilmesi tavsiye edilir. Bekleyen et yumuşar ve çok daha lezzetli bir kıvam alır.

Kurban Bayramında Dikkat Edilecek Hususlar
Aşırı et tüketimi, kalp krizi ve felç gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Et; sindirimi zor bir yiyecek olup özellikle yeni kesilmiş etler dinlendirilmeden yenilmesi durumunda, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlerin yanında ani kalp spazmına ve yüksek tansiyonla gut krizine zemin hazırlayarak hayatımızı tehdit edebilecek sonuçlarla karşı karşıya bırakabilir.

Doymuş yağ oranı yüksek olan hayvani gıdalar, kalp damar hastalıklarına yani kalp krizi ve felce davetiye çıkarır. Bu sebeple özellikle mide ve bağırsak hastalığı olanlar; kurban etlerini hemen tüketmemeli haşlama veya ızgarada pişirerek yemelidir.

Fazla et tüketimi, yüksek kolesterolü olanlar ile kalp-damar, gut ve karaciğer hastaları için ciddi risk oluşturur. Bayramlarda bu tür hastalar perhizlerini kesinlikle bozmamalıdır.

Kaynaklar:

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/uzm-dr-s-hilmi-ozkiris/426101.aspx

http://www.malatyahalksagligi.gov.tr/?gn=mk&ID=508&b=bayraminiz-saglikli-olsun

http://www.lezzetyolu.com/kurban-eti-nasil-saklanir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder