Sarısıvat Köyünün Ekonomik Ticari ve Ekonomik Durumu

Yayınlama : 27.03.201
Güncelleme : 13.07.2013

Sarısıvat Köyünün arazisi yaklaşık 5000 dekardır.( Dönüm) Bu arazinin yarısı orman alanı, yarısı ise işlenebilir arazi ve çayır mera alanıdır.Meyvelik alan yok gibidir.Daha çok hububat (Buğday, Arpa; Yulaf, Çavdar ) yetiştirilmektedir. Köyde 25 adet traktör bulunmaktadır.Hayvancılık ileri düzeydedir. Köyde 500 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. 
Köyde günde ortalama 3 ton süt üretilmektedir. Üretilen Sütler Kooperatif vasıtasıyla pazarlanmaktadır.Köyde 70 civarında kişi emeklidir.Her haftanın Salı günü köyde pazar kurulmaktadır. Kurulan pazarda satılan ürünler köylülerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekildedir. Halen köyde bulunan 2 adet kahvehane  açık olup , Emeklilerimize hizmet vermektedir.Hasat çoğunlukla Biçer döverlerle yapılmaktadır.Arazinin yapısı nedeniyle Biçerdöver giremeyen arazilerdeki hasat için diğer köylerden işçi temin edilmektedir.Sebze ve Meyve ticari amaç için değil ev ihtiyacı olarak yetiştirilmektedir.Doğal Mantarları  ve sütü meşhurdur. Sütlerinin kaliteli olması nedeniyle tüm mandıracılar tarafından tercih edilmektedir. Köyde 2 kahve, 1 market ,1 Değirmen hizmet vermektedir. Piyasada çok miktarda peynir ustası, aşçı, Ayakkabı ustası çalışmaktadır.

 Köye elektrik 15.09.1972 tarihinde tarihinde gelmiştir.
Süt sağımı süt sağım makinaları ile yapılmaktadır.Hayvancılık ile uğraşan ailelerin %30'unda jeneratör  vardır. Köyde Ortkların ürettiği sütleri pazarlamak üzere kurulmuş bir kooperatif bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder