Sarısıvat Dibek Taşı

 
 Sarısıvat Köyü'ndeki Dibek Taşı 1935 yılllarında Kıcırlık Sırtı'ndan çıkarılan bir taştan yapılmış. Dibek Taşını o zamanlar Sarıcaköy'den Taşçı Arif lakaplı bir usta (Soyadı Işık) yapmış.Taşçı Arif Usta bu taşı oymak için haftalarca devesi ile Sarıcaköy'den sarısıvat'a gelmiş gitmiş. Taş tamamlandıktan sonra günümüzde Recep Aşkı ile Ali Can'nın evi arasında kalan ve o zamanlar içme ve kullanma suyunun temin edildiği kuyunun yanına götürülmüş ve köylüler uzun yıllar burada dibek dövmüşler. Bilahere kuyunun başından alınarak 230-250 yıllık Nalbant Meşe nin altına getirilmiş ve uzun bir zaman ağacın gölgesinde yorgunluğunu gidermiştir.06.05.2013 tarihinde nalbant meşenin kendiliğinden yıkılmıştır.
İçi su ile doludur. Şimdi kullanılmayan bu dibek taşında Bulgur yapmak için ağaç tokmaklarla buğday dövülür böylelikle buğdayın kabuğundan ayrılması sağlanırdı. Sarısıvat'da Bulgur şu şekilde yapılırdı. Harmanda buğdaya karışan taş, toprak ve samanlar ayıklandıktan sonra buğday yıkanarak kazanda pişirilir. Pişirilen buğday bahçeye serilen bir örtü üzerinde kurutulurdu. Kurutulmuş buğday dibek taşına konarak 2 kişi tarafından karşılıklı olarak ağaç tokmaklarla tempolu bir şekilde birbirlerinin tokmaklarına vurmadan dövülerek kabuğundan ayrılır.














Kabuğundan ayrılmış buğday tekrar güneşte kurutularak savrulurdu. Daha sonra el değirmeninde ( El değirmeni 2 yuvarlak taştan oluşur.Üsteki taşın ortasınde buğday dökmek için bir delik ve birde çevirmek için bir kol vardır) öğütülerek bulgur elde edilirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder