Çörek mantarı , Bolet mantarı , Ayı Mantarı olarakda bilinen Boletus Edulis


Doğa Mantarının Kralı Sayılan Bolet' Sarısıvat'da  da yetişiyor.

Boletus edulisBoletaceae familyasından yenilebilen mantar türüdür. Bilimsel adındaki bolet Latincede "üstün mantar", edulis de "yenebilen" anlamındadır. Sote, makarna sosu, çorba, hatta çiğ olarak yenebilir.(1)

Çörek mantarı, halk arasında “ayı mantarı” veya “bolet mantarı” isimleriyle de bilinmektedir.(2)

Bolet Mantarı akşam hava karardığında büyüme sürecine girer ve sabah güneş doğduğunda büyümesi durur.Bu mantar ortalama Sekiz saatte büyür, bu gün kesim yapılan yerde yarın sabah tekrar yetişir. Boletlerin büyümesinde Ay'ın etkisi büyüktür.. Ay'ın ilkay döneminde başlarlar büyümeye, dolunayda en büyük hallerine gelirler.

Bolet mantarı , genç, yaşlı demeden sabahın ilk ışıklarıyla meşe ağaçlarından oluşan ormanların içinde kilometrelerce yol kat ederek toplanıyor. Toplanan mantarlarları ilgili firmalar satın alıyor.


Fotoğraf : Köylülerin Topladıkları mantarlar

(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87%C3%B6rek_mantar%C4%B1
(2)
https://www.dogalmantarlar.com/corek-mantari-ve-ozellikleri/

UYARI
Bir mantar çeşidinin zehirli olup olmadığını anlamak için uzman bilgisi gereklidir. Şu renk mantarlar yenir ya da şu şekilli mantarlar yenmez gibi bir genelleme yapmak söz konusu değildir. Bu yüzden doğadan kendiniz topladığınız ama bilmediğiniz ya da emin olamadığınız mantar çeşitlerini tüketmeyiniz.


2 yorum:

  1. PEK BENZEMİYOR.RESME BAKIP TOPLAYANLAR BU TÜRÜ İYİ ARAŞTIRMALI.

    YanıtlaSil
  2. aynen, bu ayı mantarı değil ayı mantarına benzeyen yenmeyen eşek mantarı

    YanıtlaSil